از دندانپزشک بپرس!

پاسخ ها بر اساس اطلاعات ارائه شده در پرسش ها و بدون معاینه و بررسی کلینیکی انجام شده و به هیج عنوان دارای اعتبار درمانی و تشخیص رسمی و تجویز دارو و … نیست. هیچ مسئولیتی از لحاظ درمانی و عواقب مصرف خودسرانه دارو یا اقدام بر اساس پاسخ های درج شده به پرسش ها متوجه ما نیست.

ایمپلنت دندان

۲۱ سال دارم و در ۱۹ سالگی به این دلیل که دندانهای شیری ام هنوز نیفتاده بود به دندانپزشک مراجعه کردم و ایشان تشخیص دادند باید ۷ تا دندان شیری ام را بکشم (در ضمن دندان های دائمی در لثه ام دارم با توجه به عکس رادیولوژی) و ۲ سال بعد به ایشان مراجعه کنم بعد از ۱ سال دوباره مراجعه کردم یکی از دندان های دائمی ام در آمده بود و دوباره عکس گرفتم مشخص شد که بقیه ی دندان های دائمی ام هم پیشروی و حرکت داشته اند برای همین ایشان گفتند ۱ سال دیگر صبر کنم شاید در بیایند الان ۶ ماه می گذرد و هنوز هیچ کدام در نیامده است فکر می کنم در این ۶ ماه دیگر نیز اتفاقی نخواهد افتاد و من در مانم را ۱ سال به تاخیر انداخته ام می خواهم بدانم اگر دندانهای دائمی ام در نیایند و در لثه بماند شیوه ی در مان چگونه خواهد بود؟

دندان های شیری به واسطه فشار ناشی از رشد دندان های دائمی که در مسیر صحیح برویند، در سنین کودکی لق شده و می افتند. با توجه به این که دندان دائمی در لثه دارید و دندان های شیری تان تا نوزده سالگی نیفتاده، دندان های دائمی، در مسیر دندان های شیری متناظر شان نبوده اند. و نظر به سنی که اشاره کردید، برداشت من این است که دندان های دائمی اصلا از استخوان فک خارج نشده بوده اند. چون انحراف از مسیر اصلی رویش دندان دائمی نیز باعث روییدن دندان دائمی در جوار دندان شیری (یا قسمت دیگر دهان) می شود که در مورد شما این اتفاق نیز نیفتاده است. در متن پرسش خود، اشاره به محل قرارگیری اخیر دندان های دائمی پس از پیشروی و حرکت نکرده اید. اگر دندان های دائمی در داخل لثه به مقدار قابل توجهی رشد کرده و از لثه بیرون نیامده اند، با توجه به قوام و استحکام لثه در سن شما، ممکن است سفت بودن لثه مانع رویش دندان شده باشد که می توان با جراحی و درمان لثه، مسیر رشد دندان را هموار ساخت و با استفاده از اورتودنسی، دندان را در محل خود قرار داد. در صورتی که دندان ها هنوز در استخوان فک قرار دارند و از آن بیرون نیامده، نیاز به جراحی فک می باشد. توصیه می کنم که با مراجعه به مراکز تخصصی دندانپزشکی یا دانشکده های دندانپزشکی، موضوع را به بررسی متخصصان شاخه های مختلف (فک و صورت، پریودنتولوژی و ارتودنسی) وا گذارید.

دندان های بنده به دو علت سیگار و توارث، تقریبا از بین رفته و چندان قابل اطمینان برای باقی ماندن شان نیست. چندمشاوره ی پزشکی توصیه به کشیدن باقیمانده و گذاشتن پروتز متحرک یا همان دندان مصنوعی داده اند. با توجه به سن نه چندان بالا (۳۸ سال) تمایلی به چنین اتفاقی ندارم. آیا ایمپلنت تمام دندان ها جوابگو هست؟ آیا این امکان وجود دارد که بنده مدت خیلی کمی بدون دندان باشم؟

اگر استخوان فک تان تحلیل زیادی نرفته باشد، (که با توجه به سن تان احتمال تحلیل استخوان فک پایین است) ایمپلنت کل دندان ها برای شما پاسخ گو خواهد بود.

البته روش های پروتز ثابت و متحرک مبتنی بر ایمپلنت وجود دارد که هزینه کمتری نسبت به ایمپلنت تمام دندان ها خواهد داشت و معایب دست دندان که تمایلی به آن ندارید را هم ندارد. به این شکل که شما می توانید در هر فک حدود چهار ایمپلنت کار بگذارید. و همچنین برای درمان Over Denture پروتز متحرک (دست دندان مبتنی بر ایمپلنت) می توانید کل دندان های تان را بر چهار ایمپلنت مستقر سازید.

در صورتی که می خواهید از دست دندان استفاده کنید، از زمان کشیدن دندان ها تا زمان التیام زخم لثه که قالب گیری و ساخت پروتز پس از آن میسر خواهد بود، حدود دو یا سه هفته بی دندان خواهید بود.

توجه کنید که برداشت من از وضعیت دندانهای شما بر اساس اطلاعاتی که ارائه دادید است و بعید می دانم با توجه به شغل و سنی که عنوان کردید، وضع به شکلی باشد که نتوان هیچ یک از دندان های شما را نگه داشت. توصیه می کنم که با مراجعه و معاینه، هر کدام از دندان ها را که بتوان به نحوی نگه داشت، حفظ کنیم و بر اساس دندان های موجود، روش هایی مانند بریج، یا پلاک پارسیل، یا استفاده از تعداد کمتری ایمپلنت پایه، طرح درمان را مشخص کرد.

ذکر این نکته ضروری است که در طرح درمان، بهترین و مهم ترین گزینه، حفظ دندان های خود انسان به هر شکل ممکن است. و بدیهی است که درمان های مترقی مانند ایمپلنت نیز زمانی مطرح می شوند که راه مناسبی برای حفظ دندان طبیعی وجود نداشته باشد.

دندانهای عقبی همسرم به مرور زمان پوسیده و خرد شده اند. الان فقط دندانهای جلو را دارد. البته ریشه دندانهایش باقی مانده است (به جز ۳ تای سمت راست که دندانپزشک آن ها را کشیده). چند سئوال دارم: اول اینکه آیا می توان از ریشه های دندان برای ترمیم استفاده کرد؟ دیگر اینکه بهتر است از چه روشی برای گذاشتن دندان استفاده کند؟ و روش ایمپلنت در چه صورتی موفقیت آمیز نیست؟

اگر فقط ریشه باقی مانده باشد و هیچ بخش و تکیه گاهی از دندان باقی نمانده باشد، معمولا ریشه ها فاقد ارزش بوده و برای انجام درمان های بعدی ناگزیر به در آوردن ریشه دندان هستیم. اما با معاینه و عکس از وضعیت ریشه و تاج باقی مانده، اگر ریشه باقی مانده سالم باشد و تاج لازم باقی مانده باشد، می توان با عصب کشی و استفاده از روش افزایش طول تاج، با استفاده از روش پست و کر کراون، روکش دندانی را بر روی باقی مانده دندان سوار کرد. این دندان می تواند پایه روش بریج برای دندان های دیگر باشد. موفقیت روش بریج بستگی به تعداد و فاصله دندان های خالی دارد.

توصیه می کنم با مراجعه به دندانپزشک، اگر راهی برای نگه داشتن هر یک از ریشه های باقی مانده به روش فوق وجود دارد، دندان ها را احیا کنید.

در مرحله بعد، هر قسمت از دهان که امکان استفاده از پروتز ثابت (روکش و بریج) وجود دارد، با اتکا به دندان های موجود و دندان های احیا شده در مرحله پیشین، اقدام به قرار دادن پروتز ثابت گردد.

در قسمت هایی که دندان ها در فواصل لازم جهت پروتز ثابت وجود ندارد، می توان بسته به وضع مالی فرد و سن وضعیت دهان و دندان، از پروتز متحرک (پلاک پارسیل) استفاده کرد یا با استفاده از روش ایمپلنت، پایه هایی برای پروتز ثابت ایجاد کرد.

در حالت عادی، موفقیت روش ایمپلنت بستگی به میزان عادات بهداشتی فرد در گذشته و حال، وضعیت لثه ها و تحلیل رفتگی استخوانی، عادت فرد به استفاده از دخانیات و سن و سال فرد دارد. خوشبختانه با پیشرفت علمی این رشته، در اکثر موارد راه حل هایی برای موفقیت روش ایمپلنت وجود دارد.

در حالت ایده آل، و در صورت عدم تمایل بیمار به استفاده از بریج، می توان به جای همه دندان های از دست رفته، ایمپلنت کار گذاشت.

دندان ماقبل عقل را ایمپلنت کردم ولی ایمپلنت درفک کج قرارگرفته و من انتهای پیچ را از زیر زبانم با دست حس می کنم. شش ماه ازعمل می گذرد و هنوز روکش نگذاشته ام و در اثر فشار کمی احساس درد دارم. می ترسم روکشش را بگذارم و بعد از مدتی دچارمشکل شوم. لطفا راهنمایی کنید.

بدون داشتن سابقه درمانی و نیز رادیوگرافی، اظهار نظر در این مورد صائب نخواهد بود. اما کج قرار گرفتن ایمپلنت در فک می تواند آگاهانه باشد. به عنوان نمونه در فک بالا برای پیشگیری از سوراخ شدن سینوس به وسیله ایمپلنت می توان ایمپلنت را کج کار گذاشت. بهترین کار، مراجعه به دندانپزشک معالج و درمیان گذاشتن نگرانی ها و مشکلات است. متاسفانه بسیاری از بیماران، به دلایلی که به درستی نمی دانم سرچشمه اش کجاست، پس از انجام درمانی توسط دندانپزشک، به محک آن نزد دندانپزشکان دیگر پرداخته و از مراجعه و مشاوره مجدد با دندانپزشک معالج ابا دارند. دندانپزشک معالج شما به خوبی در جریان اقداماتی که انجام داده می باشد و به راحتی می تواند مشکلات شما را برطرف کند.

نکته مهم دیگر این که به طور کلی مراجعه نکردن در وقت تعیین شده برای ادامه هر درمانی، ممکن است باعث ایجاد ناراحتی های دیگری گردد.

برای بیمار پنجاه و پنج ساله ئی که فقط چهار دندان در فک پایین دارد (سه دندان جلویی و یک آسیاب)، چه درمانی پیشنهاد می شود؟

باید وضعیت سلامت دندان های باقی مانده بررسی شود. ممکن است بتوان درمان Over Denture (قرار دادن دست دندان با اتکا به دندان های موجود) را بر پایه همین دندان های باقی مانده طبیعی اجرا نمود. که این ایده آل ترین حالت ممکن است. اما در صورتی که دندان های باقی مانده وضعیت و استحکام مناسبی نداشته باشند، می توان با خارج کردن آن ها و استفاده از اوردنچر بر پایه ایمپلنت، دست دندان مناسبی تهیه نمود. در این حالت حد اقل دو دندان ایمپلنت می بایست در فک کاشته شود.

روش دیگری نیز وجود دارد به نام All On 4، که با استفاده از چهار ایمپلنت در قسمت قدامی (جلو) فک، پروتز ثابت با اتکا به دندان های ایمپلنت شده، در دهان قرار می گیرد. ممکن است این روش نیز جواب بدهد.

روش کشیدن کل دندان ها و استفاده از دست دندان معمولی نیز آخرین راه حل است!

یاد آوری می گردد که می بایست وضعیت لثه ها و میزان استخوان موجود در فک و سایر موارد نیز می بایست با معاینه بالینی و اقدامات مربوطه، کنترل و بررسی شود. البته موارد این چنینی به طور معمول در حرفه دندان پزشکی، بی چاره نخواهد ماند!

دسته بندی ها

ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندان روش ِ به‌نسبت جدیدی است که دندان به‌وسیله یک پیچ که از طریق جراحی درون استخوان قرار می‌گیرد در داخل دهان کاشته می‌شود و روکش روی آن قرار می‌گیرد. با این روش می‌توان یک یا چند دندان را در دهان کاشت و در بیمارانی که دندان‌های زیادی از دست داده‌اند، پایه‌هایی برای اجرای روش بریج ایجاد نمود. روش ایمپلنت، تلفیقی از جراحی جهت کاشت پایه و پروتز، برای روکش دندان می‌باشد.

دندانپزشکی زیبایی

روابطی میان اجزای صورت و اندازه های هر عنصر و رنگ و شکل آن ها در ترکیب با یک‌دیگر وجود دارد که رعایت تناسب این روابط، چهراه را خواستنی و زیبا می کند. اندازه ها، شکل و روابط قرارگیری دندان ها و لب ها و بخش نمایان دندان ها در حالت عادی و هنگام لب‌خند، رنگ و … در زیبایی شخص موثر است. دندانپزشکی زیبایی و طراحی لبخند، در جهت زیبا و متناسب شدن این عناصر است.

درمان ریشه

عصب‌کشی یا روت کانال تراپی نیز گفته می شود. در این مرحله، نیاز به خارج کردن اعصاب و عروق از داخل ریشه هست. دندان عصب‌کشی شده از لحاظ ظاهری تفاوتی با دندان زنده ندارد اما به مرور زمان دچار تغییر رنگ شده و احتمال شکستن دیواره پس از چند سال وجود دارد. در صورت تعویق درمان، مرگ کامل مغز دندان رخ خواهد داد. چنین دندانی به عنوان کانون عفونت در بدن محسوب می‌شود که هر لحظه ممکن است باعث بروز مجدد عفونت شدید، تورم و آبسه‌ی حاد گردد.

جراحی و کشیدن دندان

کشیدن دندان در حرفه دندان‌پزشکی، آخرین و بدترین راه به حساب می‌آید! اما البته ممکن است لازم شود دندانی برای مرتب کردن دندان‌های دیگر کشیده شود؛ یا گاهی در فک بیمار جایی برای رویش دندان عقل وجود ندارد و می‌بایست کشیده شود. این موارد و موارد مشابه، جزو طرح درمان به حساب آمده و باعث تاسف نیستند! جهت خارج کردن ریشه‌های باقی مانده در دهان یا خارج کردن دندان‌های نهفته نیاز به جراحی هست که با شکافتن لثه، دندان یا ریشه دندان از استخوان فک جدا و لثه دوباره به هم دوخته می‌شود.

بهداشت دهان و دندان

هرچند پوسیدگی دندان و بیماری‌های دهان و دندان در مواردی گزیرناپذیر است، اما مراقبت از دندان‌، رسیدگی به‌موقع و رعایت موارد و نکات بهداشتی و پیش‌گیرانه، تاثیر بسزایی در حفظ دندان‌ها و سلامتی و دوام هر چه بیش‌تر دندان‌ها دارد. روش‌های دندان‌پزشکی پیشگیرانه و آموزش‌ها و توصیه‌های رعایت بهداشت دهان و دندان بسیار مهم اند.

فک و صورت

بیماری ها و ناهنجاری های فک و صورت نیز جزو شاخه های دندانپزشکی محسوب می شوند. مشکل درد مفصل فکی گیجگاهی، نحوه نامناسب قرارگیری فکی و اسکلتی، مشکلات بلع، مشکلات مربوط به سینوس ها، استخوان فک و لثه و مباحث مربوط به فک و صورت، در ارتباط با موارد دندانپزشکی در این دسته گنجانده شده است.

ارتودنسی
دندانپزشکی کودکان

بهداشت دهان و دندان کودکان، دانستنی ها در باره رویش دندانهای شیری و دائمی، بیماری ها و درمان های دندان کودک، نگرانی ها در باره تاخیر در رشد یا کج در آمدن دندان بچه و اقدامات پیشگیرانه در باره دندانهای کودکان در این بخش مطرح شده اند.

پروتزهای دندانی

پروتزهای دندانی بخش بسیار مهمی از درمانهای دندانپزشکی است. روکش های تک دندانی، بریجهای دندانی، دست دندان و پلاک پارسیل و اوردنچر و دندانهای مبتنی بر ایمپلنت بسیار حائز اهمیت است.

درمان لثه

لثه و بیماری های مربوط به آن نقش بسیار مهمی در تداوم یا ایجاد عارضه برای دندانها دارد. مسائل مربوط به جراحی لثه، مراقبتهای لازم، علائم بیماری و مسائل مربوط به لثه در این بخش مطرح شده اند.

ترمیم دندان

با گذشت زمان، میکروب‌های جمع شده در سطح دندان، مواد قندی را به اسید تبدیل می‌کنند. این اسید، مینای دندان را به مرور حل کرده و پوسیدگی ایجاد می‌شود. که اغلب با تغییر رنگ همراه است. با ادامه پوسیدگی به داخل عاج، دندان به سرما و گرما و شیرینی حساس می‌شود. گاهی درد های کوتاه مدت و شدید ایجاد می‌شود. در این مراحل، با ترمیم دندان(پر کردن آن)، مشکل به‌طور دایمی از بین خواهد رفت.

عمومی دندان و دهان

پرسش و پاسخ های عمومی در باره مسائل مربوط به دندانپزشکی و پرسشهایی که در هیچ کدام از طبقه بندی های شاخه های دندانپزشکی نمی شد گنجاند، در این بخش قرار دادم. بی ربط به هیچ کدام از بخش های دندانپزشکی نیست اما ربط مستقیم به بخش خاصی ندارد.

پاسخ پرسش خودتان را نیافته‌اید؟

هر زمان خواستید به ما پیغام دهید

یا در ساعت اداری تلفن کنید:

۰۲۱۲۲۵۷۱۹۹۴

حق شماست که با آگاهی انتخاب کنید.

هر ساعت از هر روز هفته می‌توانید پرسش‌تان را بپرسید

۰۲۱۲۲۵۷۱۹۹۴

doctoryashil@gmail.com

تهران، خیابان دولت، نرسیده به دیباجی، پلاک ۱۷۳ واحد یک