از دندانپزشک بپرس!

پاسخ ها بر اساس اطلاعات ارائه شده در پرسش ها و بدون معاینه و بررسی کلینیکی انجام شده و به هیج عنوان دارای اعتبار درمانی و تشخیص رسمی و تجویز دارو و … نیست. هیچ مسئولیتی از لحاظ درمانی و عواقب مصرف خودسرانه دارو یا اقدام بر اساس پاسخ های درج شده به پرسش ها متوجه ما نیست.

درمان ریشه

دختری ۲۸ ساله هستم. جنس دندانهایم بسیار بد است و از بچگی مرتب در دندانپزشکی بوده ام. چند تا از دندانهای عقب و ۲ تا از دندانهای جلویم عصب کشی شده اند. سوالم در ارتباط با ارتودنسی است. با توجه به اینکه عصب کشی از استحکام دندان کم می کند آیا می توانم ارتودنسی کنم و در آینده مشکل ساز نخواهد شد؟

در حالت کلی، عصب کشی دندان ها، مانعی برای انجام اورتودنسی نیست. نیروهای اورتودونتیک از جهت ها و به شکل هایی وارد دندان می شوند که باعث جا به جا شدن دندان ها و قرار گیری آن ها در وضعیت مطلوب می شوند و نیروی زیان آوری که باعث شکستن دندان ها شود را وارد نمی کنند. می توانید به ارتودنتیست مراجعه کنید و درمان لازم را انجام دهید. ایشان وضعیت دندان های شما را در نظر خواهد گرفت و تدبیر لازم را اتخاذ خواهد نمود.

یکی از دندان های جلوی ام قبلا عصب کشی شده حالا رنگ دندانم تغییر کرده و سیاه شده آیا از لمینیت استفاده کنم بهتر است یا روکش؟

پیش از این که سراغ درمان هایی مانند لمینیت یا روکش بروید، نخست باید بررسی کرد که آیا با روش بلیچینگ داخلی، می توان رنگ دندان را سفید کرد یا خیر. روش بلیچینگ داخلی (Non-vital bleaching) روشی است که در دندان های عصب کشی شده به کار می رود و بر خلاف روش بلیچینگ عادی، مواد سفید کننده، در داخل دندان قرار می گیرد.

در بسیاری موارد، رنگ دلخواه با این روش به دست می آید.

در مورد بهتر بودن لمینیت یا روکش در این موارد نیز باید در نظر گرفت که در روش روکش (PFM یا All Ceram) نسبت به روش لمینیت، نیاز به برداشتن قسمت بیشتری از دندان هستیم و از دیدگاه محافظت دندان، روشی که تخریب کمتری در بر داشته باشد، روش بهتری به حساب می آید.

از طرف دیگر نظر به این که دیواره های دندان عصب کشی شده به دلیل از دست دادن اعصاب و عروق، به مرور خشک و شکننده می شوند، ممکن است روکش کردن آن، جدا از اصلاح رنگ، به عنوان یک درمان پیش گیرانه جهت جلوگیری از شکستن و از بین رفتن دندان مطرح باشد. در این مورد نیاز به معاینه و بررسی میزان پرکردگی دندان و احتمال تخریب آن هست.

روش درمان دندانی که تاج آن شکسته چیست؟

تاج ِ دندان در اصطلاح به قسمت ِ نمایان ِ دندان گفته می شود. قسمتی که در داخل ِ لثه و فک قرار می گیرد ریشه نامیده می شود.

اگر میزان ِ شکستگی کم باشد و عصب ِ دندان را درگیر نکرده باشد با پر کردن (با آمالگام یا مواد ِ همرنگ) می توان آن را ترمیم کرد.

اگر میزان ِ شکستگی بیشتر باشد، به طوری که عصب ِ دندان درگیر شده باشد، دندان باید عصب کشی و ترمیم و در صورت لزوم از روکش ِ دندان استفاده شود.

اگر میزان ِ شکستگی و از بین رفته گی به حدی باشد که نتوان به طور ِ عادی روی آن روکش گذاشت، به روش جراحی افزایش طول ِ تاج، و قرار دادن ِ پین یا پست در ریشه، اندازه ی تاج را به قدرکافی برای قرار دادن روکش و گیر داری آن افزایش می دهند.

انتخاب هر یک از روش های فوق با معاینه و در صورت لزوم گرفتن عکس رادیولوژی امکان پذیر است.

دندان جلوی فک بالای من در اثر ضربه سیاه شده است. راه درمان ِ آن چیست؟

ضربه به دندان باعث قطع عروق خونی تاج دندان می شود و تغییر رنگ دندان به دلیل ورود محصولات خونی حاصل از تجزیه خون (مانند سولفید آهن) به داخل عاج دندان است.

بسته به نوع ضربه ممکن است عصب دندان از بین رفته باشد یا سالم باشد. اگر پالپ دندان آسیب ندیده باشد امکان بازگشت رنگ دندان هست.

اما اگر پالپ دندان از بین رفته باشد این تغییر رنگ باقی می ماند. این دندان ابتدا باید عصب کشی شود و در صورت لزوم می توان با روش بلیچینگ داخلی (Non-Vital Bleaching) رنگ دندان را سفید کرد.

همچنین می توان با استفاده از بیلد آپ کامپوزیتی یا روکش لامینیت، شکل و رنگ دندان را اصلاح کرد. به ویژه اگر قسمتی از دندان نیز از بین رفته باشد.

دندان جلویی عصب کشی شده من بعد از پر کردن سیاه شده و دندان پزشک گفت عفونت کرده که با گذاشتن دارو عفونت بر طرف شد. ولی در بالای دندان تورم و جوش پیدا شده. حال که عکس گرفته دندان پزشک اعلام کرد تاج دندان شکسته است. می خواهم بدانم چگونه می توان این دندان را ترمیم کرد و راه از بین بردن جوش لثه چیست؟

دلیل تورم و جوش ایجاد شده، عفونت دندان یا لثه است و با برطرف شدن عفونت، رفع خواهد شد.

ممکن است عفونت به دلیل اشکال در عصب کشی باشد که در این صورت باید عصب کشی مجدد انجام شود. (البته با بررسی عکس و سوابق آن می توان به تشخیص درست رسید.) پس از حل مشکل عفونت، اگر تاج دندان شکسته باشد، می توان تاج را بازسازی و دندان را ترمیم کرد.

آیا دندان پوسیده را می شود عصب کشی نکرد؟

بله. عصب کشی زمانی انجام می شود که پوسیدگی عصب دندان را نیز درگیر کرده باشد. و این مستلزم عمیق شدن پوسیدگی است. با رسیدگی مستمر به دندان ها و توجه به علائم درد و حساسیت، در اکثر موارد با ترمیم های معمولی پوسیدگی را مهار می کنند و هرگز نیاز به عصب کشی نمی شود. اما اگر منظورتان از سوآل، چانه زدن در مورد عصب کشی نکردن دندانی است که پوسیدگی به عصب رسیده، خیر. چون عصب کشی نکردن دندانی که نیاز به عصب کشی دارد، جدا از درد و ناراحتی وحشتناکی که برای فرد بیمار ایجاد می کند، به عنوان کانون عفونت در بدن محسوب می شود که هر لحظه ممکن است باعث بروز مجدد عفونت شدید، تورم و آبسه ی حاد گردد.

دندان شماره ۷ فک پایین من یک سال و نیم پیش روکش و پست شد. دو ماه پیش کنار لثه من ورم کرد و مراجعه به داندانپزشک دیگری کردم و ایشان تشخیص عفونت لثه دادند و یک پارگی در محل تورم ایجاد کردند ولی این لثه همچنان متورم بود. با مراجعه به دکتر معالجم، ایشان گفتند که روکش فشار می‌آورد و روکشم را برداشتند و یک دوره آموکسی سیلین هم تجویز کردند و گفتند بعد از عید بیایم که روکش جدیدی بگذارند. الان سه روز است که آغاز به خوردن دارو کرده ام ولی لثه همچنان متورم است. البته تورمش خیلی زیاد نیست و اصلا هم درد نمی‌کند. به آن دندانپزشک دیگر مراجعه کردم، تشخیص دادند پستی که در ریشه دندان گذاشته شده باعث شکستگی ریشه شده و دندان را باید کشید و ایمپلنت کرد. درضمن ریشه دیگر دندان سالم است و هیچ مشکلی ندارد. آیا می‌توان از ریشه ناسالم را کشید و با استفاده از ریشه سالم روکش مجدد ساخت؟

سوآل شما پیش از عید ارسال شده و شاید پاسخی که من اکنون می دهم بی فایده شده باشد! از بابت تاخیرم عذر می خواهم.

تورم لثه ی دندانی که عصب کشی و پست و روکش شده باشد، می تواند به دلایل مختلفی از قبیل اشکال در عصب کشی، شکستگی عمودی ریشه، التهاب ناشی از روکش و … باشد. اشکال عصب کشی، با استفاده از عکس رادیولوژی قابل تشخیص می باشد.

تشخیص شکستن عمودی ریشه معمولا در رادیوگرافی قابل تشخیص نیست. اما می بایست بالاخره با عکس از زوایای مختلف یا به دنبال فلپ (برش جراحی) ناحیه مشخص و ثابت شود.

موضوع مهم دیگر سوآل شما این است که با وجود یک ریشه سالم، می توان با استفاده از جراحی همی سکشن ریشه ناسالم را از ریشه سالم جدا و خارج کرد و روکش را بر اساس ریشه سالم مستقر ساخت.

به طور کلی، در دندان پزشکی امروز، بهترین روش درمان، محافظه کارانه ترین روش است. یعنی در مواردی که تشخیص قطعی ممکن نباشد، از روش هایی که کمترین تغییر را در بافت دهان ایجاد می کنند (Conservative)، آغاز می کنیم و اگر نتیجه مناسب به دست نیامد، به روش هایی که نیاز به اعمال تغییرات بیشتری در بافت دهان و دندان دارند (Aggressive) اقدام می کنیم.

چنان چه عاج دندان به کلی شکسته شده باشد و فقط ریشه دندان باقی مانده و سالم باشد آیا قابل ترمیم است و یا باید کشیده شود؟

اگر میزان تاجی که باقی مانده، سالم باشد و پوسیدگی زیر لثه وجود نداشته باشد، می توان به وسیله جراحی افزایش طول تاج (Crown lengthening) و گذاشتن پست و روکش (Post & Core & Crown) دندان را بازسازی کرد. این روش، روش مناسبی است و پیچیده و پر هزینه نمی باشد. البته امکان انجام این روش منوط به این است که میزان کافی نسج سالم در دندان باقی مانده باشد که با توجه به عکس رادیولوژی و تشخیص دندانپزشک، قبل از اقدام به انجام، قابل بررسی است.

پارسال دندان پنجم من را اشتباهآ عصب کشی کردند؛ در حالی که فقط یک پوسیدگی سطحی داشت. حالا نصفی از دندانم شکسته (دیواره ی داخلی). راستش دیگر به دندانپزشک های قبلی ام بی اعتمادم. کمکم می کنید؟

چون در دندان عصب‌کشی شده، اعصاب و عروق از داخل دندان خارج می شود، و به خاطر سطح و عمق زیاد پر کردگی ترمیم تاج دندان عصب کشی شده، احتمال شکستن دیواره پس از مدتی وجود دارد. معمولا توصیه می شود دندان بعد از عصب کشی، روکش شود. در مورد دندان شما باید بررسی شود که اگر مقطع شکستگی بالا تر از تراز لثه باشد، و اگر تمایل به روکش کردن نداشته باشید، ممکن است بتوان با (بیلد آپ) با کامپوزیت یا آمالگام، آن را به شکل دندان بازسازی کرد. اما اگر شکستگی از تراز پایین تر اتفاق افتاده باشد، نیاز به روکش با استفاده از پست (پست و کر کراون) خواهد داشت. اتفاق عجیبی برای دندان شما نیفتاده و جای نگرانی نیست.

موضوع دیگری که لازم به ذکر است این که از ظاهر پوسیدگی دندان نمی توان تشخیص داد که نیاز به عصب کشی بوده یا نبوده. به هر حال هنگامی که در حال برداشتن پوسیدگی، به عصب (پالپ چمبر) برسیم، انجام عصب کشی لازم است. چه دندان درد داشته باشد و چه درد نداشته باشد. چه در ظاهر دندان یک نقطه سیاه باشد یا کلی از دندان پوسیده به نظر آید! به همین دلیل قضاوت در این زمینه که اشتباهی عصب کشی شده یا واقعا لازم بوده، با این اوصاف اندکی نا عادلانه به نظر می رسد. بی اعتماد نباشید.

ماه پیش دندان آسیاب فک پایین را عصب کشی کردم اما به علت سهل انگاری در روکش کردن، یک قسمت آن شکست و دندانپزشک قسمت شکسته را کشید در حال حاضر فقط نیمی از دندان و آمالگام پرشده موجودند و دکتر عنوان می کند که نیاز به جراحی داریم. آیا راهی برای نجات این دندان وجود دارد؟

در صورتی که شکستگی تا زیر لثه ادامه پیدا کرده باشد، نیاز به جراحی لثه و افزایش طول تاج (Crown Lengthening) وجود دارد. پس از جراحی لثه با استفاده از پست و کر در صورت نیاز، و روکش (Post &Core Crown)، می توان دندان را نگه داشت. جراحی مزبور جراحی ساده ای است و هزینه زیادی ندارد.

اگر دندانم عصب کشی شده پس چرا چند روز است که درد شدید دارم؟

درد فرایندی است که در پی آزاد شدن واسطه های آماسی توسط گلبول های سفید و تاثیر این واسطه ها بر روی پایانه های عصبی موجود در محل ایجاد می گردد. در دندان، عامل آزاد شدن این واسطه ها باکتری ها و اجزای مرده پالپ دندان هستند. در درمان ریشه، کانال ها از باکتری ها و سایر محرک ها پاکسازی می گردند. اما کانال ها از طریق انتهای ریشه با استخوان احاطه کننده ریشه و به ویژه الیافی که دندان را به استخوان متصل می کنند ارتباط مستقیم دارند. این التهاب از داخل کانال به فضای الیاف مذکور و استخوان مربوطه گسترش پیدا می کند که برای کنترل آن سیستم ایمنی بدن سریعا وارد عمل شده که چند روز کار آن به طول می انجامد. دیده اید که درد با فشار بر روی دندان بیشتر می شود. یعنی فشرده شدن ریشه بر روی استخوان والیاف ملتهب و دردناک. این فرایند کاملا قابل بر طرف شدن نیست اما با استفاده از مسکن های ضد التهاب غیر استروییدی مانند “ایبوپروفن” تا بر طرف شدن کامل التهاب قابل کنترل می باشد. درد دندان بعد از عصب کشی ممکن است سه روز تا در برخی موارد حتا یک ماه طول بکشد.

علائم دندانی که باید عصب کشی شود چیست؟

در بیشتر موارد دندانی که به عصب می رسد همراه بادرد خود به خودی و درد شبانه می باشد. و به خوراکی یا نوشیدنی گرم حساس است. (تنها حساس بودن به سرما دلیل کافی برای به عصب رسیدن نیست)

در بعضی موارد پوسیدگی به عصب می رسد اما با درد شدید همراه نیست. به هر حال موقع برداشت پوسیدگی اگر عصب دندان باز شده باشد بایستی عصب کشی صورت بگیرد چه درد باشد و چه نباشد.

آیا استفاده از وایتکس در هنگام عصب کشی مفید است؟ اصلا مجاز است یا خیر؟

بله. ترکیب وایتکس (بلیچ) با سرم شستشو هم از جهت میکروب زدایی و هم از جهت تسهیل در پاکسازی کانال به ویژه در دندان های عفونی (نکروز) مفید است. البته می بایست احتیاط شود که محلول از انتهای کانال (اپکس) فراتر نرود. این امر باعث حادثه هیپوکلریت خواهد شد که منجر به ورم شدید صورت و درد خواهد بود. البته در حالت کلی برطرف خواهد شد. استفاده از این روش در کودکان نیز مناسب نیست.

اگر در هنگام عصب کشی سوزن عصب کشی از ریشه فرا تر رود آیا موجب آسیب جدی به دندان یا فک می شود؟

البته از لحاظ دقت در کار اتفاق خوش آیندی نیست. اما بیرون رفتن سوزن (فایل) از انتهای کانال (Over Filing) به خودی خود مشکل حاد و دائمی ایجاد نمی کند. تنها ممکن است اندکی احساس درد پس از درمان ریشه را بیشتر کند.

چهار دندان من مشکل دارند. به ویژه دو دندان عقب ردیف پایین. دندان آسیاب اول را حدود ۵ سال پیش عصب کشی و پر کرده بودم. به نظر می آید سالم باشد؛ اما موقعی که دندانم را مک می زنم اول درد شدیدی می گیرد. اما در دفعات بعدی درد آن کم می شود. مشکل مهم تر آن که دندان آسیاب سومم وضعیت خرابی دارد. وقتی غذا می خورم مواد غذایی در پوسیدگی آن جمع می شود و وقتی با زبانم می خواهم مواد غذایی جمع شده را در بیاورم، درد شدیدی می گیرد.

ممکن است لثه اطراف دندان آسیاب اول تان حساس شده است. دندان تان پنج سال پیش عصب کشی شده و اگر عصب کشی آن مشکل پیدا کرده بود، علائمی شدید تر از درد اندک در هنگام مکیدن از خود بروز می داد. با توجه به عکس تان نظر به این که پر کردگی وسیعی هم دارد، توصیه می کنم با مراجعه به دندان پزشک، وضعیت لثه را در اطراف دندان بررسی کنید. دندان سوم آسیاب، دندان عقل است و از ظاهر و علائم آن بر می آید که پوسیده است. معمولا اگر دندان عقل بپوسد، و نیازی به نگه داری آن (مثل ایفای نقش پایه برای بریج و …) نباشد، معمولا آن را بیرون می آورند. اما اگر دکتر توصیه به نگه داشتن آن کرد، می توان بسته به مورد آن را ترمیم یا عصب کشی کرد.

تا به حال بیش از ۴ دندان را عصب کشی کرده ام ولی هیچ وقت دندانم بی حس نشده و تا آخرین لحظه درد بسیار کشیده ام. همین امر باعث شده با وجود داشتن دندان خراب تا زمانی که بتوان درد را تحمل کرد به دندانپزشک مراجعه نکنم. خواهشمند است راهنمایی کنید.

به هر حال باید بتوانیم دندان شما را بی حس کنیم تا درمان تحت بی حسی موضعی انجام گیرد. احتمالا شما وقتی به دندانپزشک برای عصب کشی دندان تان مراجعه کرده اید که دندان تان درد شدید یا عفونت داشته. در برخی موارد، همین التهاب و درد شدید دندان و کاهش حد تحمل، این دندان ها خیلی دیر بی حس می شوند و یا فقط زمانی تاثیر می کند که بی حسی را به داخل عصب دندان تزریق کنیم. به هر صورت دندان تان بی حس خواهد شد.

توصیه ام این است که بر خلاف رویه ای که در پیش گرفته اید، همیشه سعی کنید مشکلات دندان را تا هنوز زیاد نشده است حل کنید. رسیدگی به دندان ها جدا از این که شما را از درد کشیدن نجات می دهد، باعث می شود که بیماری های دندان در مراحل اولیه برطرف شود و درمان های ساده تر، غیر مخرب تر و نیز ارزان تر برای رفع مشکل دندان شما به کار گرفته شود.

حدود ۳-۴ هفته است که دندانم را عصب کشی کرده ام ولی هنوز به علت مشکلاتی نتوانستم بروم پر کنم. آیا اشکالی ندارد؟ یک دندان تا چه مدت بعد از عصب کشی می تواند بدون پر شدن باقی بماند؟

هر چه سریع تر برای پرکردن تاج دندان تان اقدام کنید. باز بودن روی تاج باعث می شود باکتری ها از طریق بزاق به داخل ریشه دندان تان نفوذ کند و باعث عفونت ریشه شود. در این صورت دوباره پاکسازی کانال های دندان تان بسیار سخت خواهد شد. نهایتا تا ۲ ماه ماکزیمم زمانی است که در این فاصله باید تاج دندان پر شود. البته در این مدت نیز باید تاج دندان پانسمان (ترمیم موقت) داشته باشد.

دو دندان را عصب کشی کرده ام و دو تای دیگر هم دارم. دکتری هم که به ایشان مراجعه می کنم، به نظر می رسد در کارش دقیق است. تمام عصب کشی هایی که تا حال انجام دادم، سه جلسه طول کشید. اما در جلسه دوم درد بسیار شدیدی دارم. از دوستانم که تجربه عصب کشی نزد پزشکان دیگر را داشتند، سوال کردم که آیا شما هم اینگونه درد دارید و پاسخ آنها این بود که با بی حسی نباید دردی وجود داشته باشد. تازه فهمیدم که در جلسه دوم و سوم هم پزشکان از بی حسی استفاده می کنند! در حالی که دندانپزشک من فقط در جلسه اول بی حس می کند. آیا این دلیل دارد؟ اگر نه آیا من بهتر است که پزشک خود را عوض کنم؟ من واقعا در جلسه دوم و سوم، مخصوصا دوم درد بسیار شدیدی رو تحمل می کنم.

درست متوجه نشدم دردی که اشاره می کنید دردی است که پس از عصب کشی و در منزل دارید یا دردی است که در هنگام درمان و در حین روند درمان به سراغ شما می آید.

درد بعد از عصب کشی پدیده ای است که در بسیاری موارد اتفاق می افتد و با استفاده از مسکن ها قابل کنترل است. این درد بعد از گذشت چند روز از بین می رود. (در مورد دلیل این درد پیش تر در سایت ام و در روزنامه اعتماد توضیح داده ام.)

احساس درد در طی فرآیند درمان در حالت کلی با استفاده از بی حسی موضعی از بین می رود. به این معنی که اگر دلیل قابل اعتنای خاصی وجود نداشته باشد،‌ دندان پزشک برای انجام درمان، دندان شما را بی حس خواهد کرد و قاعدتا شما دردی احساس نخواهید کرد. اگر دندان پزشکتان در مرحله های بعدی دندان شما را بی حس نمی کند و شما از درد زیاد رنج می برید، از ایشان بخواهید که بی حس کند و از ایشان دلیل این که با درد روی دندان شما کاری انجام می دهد را بپرسید.

ممکن است دندان پزشک تان امکان رادیولوژی جهت تشخیص طول کانال نداشته است و سعی کرده با استفاده از واکنش های بیمار به درد طول ریشه را تشخیص دهد. این روش با وجود دستگاه های رادیولوژی و اپکس فایندر، دیگر روش منسوخ و نامناسبی به حساب می آید. سوای درد ها و سختی های گزیر ناپذیر مانند درد پس از عصب کشی یا درد ها و ناراحتی های پس از جراحی و … اصولا هدف دندانپزشکان این است که در زمان انجام درمان دندانپزشکی، بیمار احساس درد نکند.

خانمی ۳۰ ساله هستم. دندان ِ یکی مانده به آخر از پایین را عصب کشی کردم. بعد از حدود ۱۰ روز در انتهای دندان عقل (که قبلا" کشیده شده است) ورم شدیدی ایجاد شد که حتی دکترها گفتند ممکن است باعث تنگی نفس شود ولی بعد از ۵ تا تزریق و خوردن کلی قرص ورم خوابید. هنوز قرص می خورم ولی دوباره دارد ورم می کند که گوشم را هم در گیر می کند. آیا ممکن است این ورم به خاطر اشکال در عصب کشی باشد؟ آیا عکس OPG اشکال عصب کشی را نشان می دهد؟ دوباره باید عصب کشی انجام شود؟ خودش بر طرف می شود یا اصلا" ربطی به عصب کشی ندارد و مشکل حساسیت به چیزی است؟ به دندان پزشک یا متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنم؟ البته به هر دو مراجعه کردم و پنی سیلین و مترو نیدازول و آمپول دگزامتازون و پنی سیلین دادند ولی دوباره دارد ورم میکند.

باید حتما از طریق عکس OPG، وضع دندان تان بررسی شود. اگر اشکال از عصب کشی باشد و تورم ایجاد شده به دلیل عصب کشی ناقص اتفاق افتاده باشد، حتما در عکس مشخص خواهد شد. در این صورت می توان با عصب کشی مجدد و یا در نهایت جراحی «اپیکو»، مشکل را بر طرف کرد. اما اگر عصب کشی به درستی انجام شده باشد، باید به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید تا از سلامت گوش تان مطمئن شوید.

جوانی ۲۷ ساله هستم و تا حالا ۶ تا از دندان هایم را عصب کشی کرده ام و احتمالا باز هم دارم. بعضی از دندانهایم ظاهر پوسیده ای ندارند. حتی ۲ تا از دندانهایم از لحاظ ظاهری فقط یک لکه سیاهی که به زحمت هم دیده می شد، داشتند اما دندانپزشکم بعد از شکافتن دندان گفت که اینها هم به عصب رسیده است. با توجه به این که من از این نوع دندان زیاد دارم آیا این طبیعی ست؟ منظور من این است که آیا امکان دارد دندان یا دندانهایی از لحاظ ظاهری دارای پوسیدگی خیلی کمی باشند، در اصل پوسیدگی عمیق داشته و به عصب رسیده باشند؟ و دوم این که به نظر شما تعداد زیاد عصب کشی غیر طبیعی ست؟ آیا مشکلی در آینده برای دندان هایم پیش می آید؟ (آیا امکان دارد از دستشان بدهم؟) من تقریبا کسی را پیدا نکردم که این تعداد عصب کشی داشته باشد و این باعث شده است که از لحاظ ذهنی کمی آشفته باشم. شما به عنوان یک دندانپزشک نظرتان در مورد دندانهایم چیست؟

همیشه از ظاهر دندان نمی توان تشخیص داد که نیاز به عصب کشی هست یا خیر. ممکن است در ظاهر یک لکه کوچک باشد.

عصب کشی و تعداد آن در دهان، ‌میزان و معیار خاصی ندارد. اوضاع به این ترتیب است که پوسیدگی دندان، ابتدا سطح کوچکی دارد و به مرور زمان و مهیا بودن شرایط و عدم پیشگیری، عمیق می شود. تا جایی که عصب دندان را درگیر کند. پوسیدگی حین عمیق تر شدن، در بیشتر اوقات به درد و حساسیت می افتد و به عبارتی،‌ بیمار را خبر می کند! اما در برخی اشخاص (به ویژه کسانی که پوسیدگی بین دندانی دارند که دلیل آن استفاده نکردن از نخ دندان است.) این «زنگ ِ‌خطر» به صدا در نمی آید و پوسیدگی به عصب می رسد. خوشبختانه تشخیص پوسیدگی تا حد بسیار زیادی با عکس رادیولوژی امکان پذیر است. توصیه من به افرادی که روند پوسیدگی خاموش (Silent) دارند، این است که با مراجعه مرتب به دندان پزشک،‌ وضع آن را کنترل کنند.

به هر حال زیاد خوش آیند نیست که این همه دندان کار شان به عصب کشی رسیده است. اما باز هم داشتن دندان و نگه داشتن وضعیت در همین حالت بسیار با ارزش است. سعی کنید با مراجعه به دندان پزشک، علاوه بر بررسی عادت های غذایی و یافتن علل تشدید کننده پوسیدگی، روش های صحیح نگه داری و رعایت بهداشت دندان و دهان را بیاموزید.

دندانم قبل از عصب کشی نه درد داشت نه تورم. فقط به دلیل خوردن تعداد زیادی آدامس، پر کردگی داخلش خالی شده بود. اصلا عصب کشی لازم بوده است؟

داوری در این مورد، وقتی من دندان یا عکس آن را پیش از عصب کشی ندیده ام امکان پذیر نیست. اما این حقیقت وجود دارد که در مواردی بدون وجود علائم تورم و درد، نیاز به عصب کشی داشته باشد. در صورتی که پوسیدگی عصب دندان را درگیر کرده باشد، دندان باید عصب کشی شود. در غیر این صورت، این دندان به عنوان کانون عفونت در بدن محسوب می شود و ممکن است هر زمانی عفونت کند.

فردی هستم ۵١ ساله. سال ها پیش درپی انجام روت کانال، فایل دردندان شماره٣ راست، بالا، بجا ماند. دندان نیز همان هنگام روکش شد. حال دندان زیر روکش دچارعفونت شده است. لثه بالای دندان متورم و به نظرآبکی است. بامراجعه به پزشک گفته شد که دندان دچار Fracture شده وباید خارج شود و Bridge گذارده شود. سئوال من این است: آیا امکان بازسازی یا حفظ دندان وجود دارد یا خیر؟

هنگامی که دندان عصب کشی شده، عفونت کرده باشد، در بیشتر موارد می توان با عصب کشی مجدد و باز کردن دوباره ریشه ها و با چند جلسه پانسمان و خوردن آنتی بیوتیک،‌ دندان را احیا کرد. اگر فایل درون کانال شکسته باشد، اگر امکان گذشتن از کنار فایل (By pass) باشد، می توان تا حدودی امیدوار بود یا این که در نهایت با جراحی ریشه می توان دندان را نگه داشت. اما اگر دچار شکستگی از نوع عمودی شده باشد، باید دندان کشیده شود.

می توانید با مراجعه به یک متخصص درمان ریشه (اندودونتیست)، این امکان را بررسی کنید. اگر بنا به کشیدن دندان بود، می توانید از ایمپلنت یا بریج استفاده کنید.

می خواستم بدانم که بعد از روت کانال و درمان تاج به صورت پر کردن با مایع سیاه ؛ یعنی قبل از روکش اصلی که شبیه به دندان است، می توان غذا را با همان دندان جوید؟

بله. ماده سیاهی که اشاره کردید همان Core است که به دلیل از بین رفتن بافت زیادی از دندان تعبیه شده و به عنوان پایه روکش عمل می کند. اگر هنگام جویدن، غذا به روی آن برود اشکالی ندارد. اما سعی کنید از فشار زیاد به آن خودداری کنید تا پیش از نصب روکش تغییر شکل ندهد و نشستن روکش را مختل نکند.

ممکن است شما دندان تان را پست و کر کرده باشید. یعنی علاوه بر این ماده که گفتید، چیزی به اسم پست هم داخل ریشه قرار داده باشند. در این صورت بدانید این دندان نیاز به مراقبت بیشتری دارد و اگر پست داخل کانال آسیب ببیند، تقریبا دیگر هیچ کاری برای آن دندان نمی توان کرد.

من ده روز پیش عصب کشی کردم ولی در موقع پانسمان درد شدید داشتم به طوری که دکترم مجبور شد روی دندان را باز نگه دارد و دندان من وقتی باز است دردی ندارد. ولی وقتی دکترم روی آن را می پوشاند درد شدیدی دارد. می خواستم دلیلش را بدانم و اینکه با پرکردن بهتر می شود یا بدتر؟

احتمالا دندانپزشکتان هنوز داخل ریشه ها را پاک سازی نکرده است و هنوز داخل کانالهایتان عروق و جریان خون وجود دارد که وقتی پانسمان روی دندان تان قرار می گیرد، عروق ریشه پر خون می شود و به دندان تان فشار می آورد. این موضوع باعث درد می شود. اگر ریشه ها تخلیه شود، این مشکل بر طرف خواهد شد.

دسته بندی ها

درمان ریشه

عصب‌کشی یا روت کانال تراپی نیز گفته می شود. در این مرحله، نیاز به خارج کردن اعصاب و عروق از داخل ریشه هست. دندان عصب‌کشی شده از لحاظ ظاهری تفاوتی با دندان زنده ندارد اما به مرور زمان دچار تغییر رنگ شده و احتمال شکستن دیواره پس از چند سال وجود دارد. در صورت تعویق درمان، مرگ کامل مغز دندان رخ خواهد داد. چنین دندانی به عنوان کانون عفونت در بدن محسوب می‌شود که هر لحظه ممکن است باعث بروز مجدد عفونت شدید، تورم و آبسه‌ی حاد گردد.

دندانپزشکی زیبایی

روابطی میان اجزای صورت و اندازه های هر عنصر و رنگ و شکل آن ها در ترکیب با یک‌دیگر وجود دارد که رعایت تناسب این روابط، چهراه را خواستنی و زیبا می کند. اندازه ها، شکل و روابط قرارگیری دندان ها و لب ها و بخش نمایان دندان ها در حالت عادی و هنگام لب‌خند، رنگ و … در زیبایی شخص موثر است. دندانپزشکی زیبایی و طراحی لبخند، در جهت زیبا و متناسب شدن این عناصر است.

جراحی و کشیدن دندان

کشیدن دندان در حرفه دندان‌پزشکی، آخرین و بدترین راه به حساب می‌آید! اما البته ممکن است لازم شود دندانی برای مرتب کردن دندان‌های دیگر کشیده شود؛ یا گاهی در فک بیمار جایی برای رویش دندان عقل وجود ندارد و می‌بایست کشیده شود. این موارد و موارد مشابه، جزو طرح درمان به حساب آمده و باعث تاسف نیستند! جهت خارج کردن ریشه‌های باقی مانده در دهان یا خارج کردن دندان‌های نهفته نیاز به جراحی هست که با شکافتن لثه، دندان یا ریشه دندان از استخوان فک جدا و لثه دوباره به هم دوخته می‌شود.

بهداشت دهان و دندان

هرچند پوسیدگی دندان و بیماری‌های دهان و دندان در مواردی گزیرناپذیر است، اما مراقبت از دندان‌، رسیدگی به‌موقع و رعایت موارد و نکات بهداشتی و پیش‌گیرانه، تاثیر بسزایی در حفظ دندان‌ها و سلامتی و دوام هر چه بیش‌تر دندان‌ها دارد. روش‌های دندان‌پزشکی پیشگیرانه و آموزش‌ها و توصیه‌های رعایت بهداشت دهان و دندان بسیار مهم اند.

ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندان روش ِ به‌نسبت جدیدی است که دندان به‌وسیله یک پیچ که از طریق جراحی درون استخوان قرار می‌گیرد در داخل دهان کاشته می‌شود و روکش روی آن قرار می‌گیرد. با این روش می‌توان یک یا چند دندان را در دهان کاشت و در بیمارانی که دندان‌های زیادی از دست داده‌اند، پایه‌هایی برای اجرای روش بریج ایجاد نمود. روش ایمپلنت، تلفیقی از جراحی جهت کاشت پایه و پروتز، برای روکش دندان می‌باشد.

فک و صورت

بیماری ها و ناهنجاری های فک و صورت نیز جزو شاخه های دندانپزشکی محسوب می شوند. مشکل درد مفصل فکی گیجگاهی، نحوه نامناسب قرارگیری فکی و اسکلتی، مشکلات بلع، مشکلات مربوط به سینوس ها، استخوان فک و لثه و مباحث مربوط به فک و صورت، در ارتباط با موارد دندانپزشکی در این دسته گنجانده شده است.

ارتودنسی
دندانپزشکی کودکان

بهداشت دهان و دندان کودکان، دانستنی ها در باره رویش دندانهای شیری و دائمی، بیماری ها و درمان های دندان کودک، نگرانی ها در باره تاخیر در رشد یا کج در آمدن دندان بچه و اقدامات پیشگیرانه در باره دندانهای کودکان در این بخش مطرح شده اند.

پروتزهای دندانی

پروتزهای دندانی بخش بسیار مهمی از درمانهای دندانپزشکی است. روکش های تک دندانی، بریجهای دندانی، دست دندان و پلاک پارسیل و اوردنچر و دندانهای مبتنی بر ایمپلنت بسیار حائز اهمیت است.

درمان لثه

لثه و بیماری های مربوط به آن نقش بسیار مهمی در تداوم یا ایجاد عارضه برای دندانها دارد. مسائل مربوط به جراحی لثه، مراقبتهای لازم، علائم بیماری و مسائل مربوط به لثه در این بخش مطرح شده اند.

ترمیم دندان

با گذشت زمان، میکروب‌های جمع شده در سطح دندان، مواد قندی را به اسید تبدیل می‌کنند. این اسید، مینای دندان را به مرور حل کرده و پوسیدگی ایجاد می‌شود. که اغلب با تغییر رنگ همراه است. با ادامه پوسیدگی به داخل عاج، دندان به سرما و گرما و شیرینی حساس می‌شود. گاهی درد های کوتاه مدت و شدید ایجاد می‌شود. در این مراحل، با ترمیم دندان(پر کردن آن)، مشکل به‌طور دایمی از بین خواهد رفت.

عمومی دندان و دهان

پرسش و پاسخ های عمومی در باره مسائل مربوط به دندانپزشکی و پرسشهایی که در هیچ کدام از طبقه بندی های شاخه های دندانپزشکی نمی شد گنجاند، در این بخش قرار دادم. بی ربط به هیچ کدام از بخش های دندانپزشکی نیست اما ربط مستقیم به بخش خاصی ندارد.

پاسخ پرسش خودتان را نیافته‌اید؟

هر زمان خواستید به ما پیغام دهید

یا در ساعت اداری تلفن کنید:

۰۲۱۲۲۵۷۱۹۹۴

حق شماست که با آگاهی انتخاب کنید.

هر ساعت از هر روز هفته می‌توانید پرسش‌تان را بپرسید

۰۲۱۲۲۵۷۱۹۹۴

doctoryashil@gmail.com

تهران، خیابان دولت، نرسیده به دیباجی، پلاک ۱۷۳ واحد یک